Tudatosság a párkapcsolatban, jelenléttel keresd a megoldást!

Együttműködés a párkapcsolatban

Hasonló írások erről: Kapcsolataink világa | 0

Ha mindenáron falat építesz, legalább ne kettőtök közé, hanem inkább kettőtök köré…

Ez a cikk folytatása egy korábbi gondolatmenetnek. Ezért, ha van időd és kedved, szerintem olvasd el A boldog párkapcsolat ősi titka! című írásomat, hogy a teljes folyamatot lásd és értsd Te is. Utána pedig folytasd nyugodtan innen.

Ezer és egy elvárásunk van egy párkapcsolatban. Tudod miért? Mert egyszerűen bele sem gondolunk abba, hogyan működik a másik! Alapvető feltételezés, hogy neki ugyanúgy jár az agya, mint a Tiéd!


„Ő is ember, tud gondolkodni, érezni, akkor miért nem látja, hogy ezt nem így kellene és nekem van igazam?!”


Mert nem látja, mint ahogy Te sem érted, látod, érzed ŐT, amikor ugyanezt gondolja Rólad! Ahhoz, hogy működtetni tudj hosszú távon szeretetben, megbecsülésben, tisztelettel egy párkapcsolatot, meg kell értened az alapvető működési különbségeket, ugyanis ezek azonnal áthúzzák az elvárásaid listáján szereplő felsorolás jó néhány elemét és mérhetetlen terhet vesznek le az együtt létrehozott életközösségetekről!

A megértés felszabadítja az egymás felé eddig lezárt utakat és lecsökken az ütközési felület, ahol szembe kerülhetsz a másikkal!

Együttműködéshez képesnek kell lenned a vitás helyzetekben tudatosan jelen lenni!Fontos tudnod, ahhoz, hogy ezt képes legyél működtetni, meg kell tanulnod azokban a bizonyos “összecsapásokban” (amikor azt hiszed, hogy igazad van, még ha igazad is van…) mindig egy lépéssel hátrébb lépni. Mielőtt a berögzött mintáid, szokásaid, automatizmusaid szerint reagálnál az adott helyzetben, vonódj ki, kérj 3 percet, vagy 3 órát, sétálj egyet, gondold végig és hidd el, mikor nem a „droidüzemmód” által vagy vezérelve, máris képes vagy közös nevezőt meglátni és ennek mentén megoldani a kérdéses kihívást.

Félre ne értsd, nem azt mondom, hogy egy tudattalanul működő, meggondolatlan, érzéketlen valaki vagy! Szó sincs erről. Pusztán tudom, hogy mindaz, amit igaznak hiszel és aminek kedvéért képes vagy egy szeretet kapcsolatot felborítani, az egyáltalán nem biztos, hogy igaz…

Korábban írtam már arról (a Szabadulj fel! című cikkben), hogy milyen minták, szokások, tanult rendszerek, hiedelmek irányítanak bennünket. Ezek ugyanúgy ott vannak életünk minden területén, a párkapcsolatban is. Az idegrendszer fejlődése során azokat a mintákat alakította ki alapvető kapcsolatrendszerként az elmédben, amellyel a legtöbbet találkozott. Ezért megkérdőjelezés nélkül minden hasonló helyzetben azt a válaszreakciót fogja elővenni, amit abban a helyzetben az agyad megtanult eddigi életed során.

Ha ezek pozitív, jól működő megoldási minták, akkor szerencsés vagy és nem is kell tovább olvasnod – kivéve, ha kíváncsi vagy rá, mások milyen problémákkal küzdenek -, de ha ezek általában nem a békés megoldás felé visznek Téged, akkor érdemes egy cseppnyi vizsgálat alá venni őket.


A megértés azonban egy dolog…


Amikor már tisztában vagy vele, hogy miért cselekszel így vagy úgy életed konfliktushelyzeteiben, akkor már tettél egy hatalmas lépést. Azonban, ha nem vagy résen, beleeshetsz egy másik csapdába, ez pedig a hibáztatás! Hibáztatása azoknak, a szüleidnek, a szerelmeidnek, a barátaidnak, akik tanácsait, javaslatait megfogadva kezdtél el tenni valahogyan és mégsem a kívánt eredményt érted el! Most rájuk húzhatod ugyan a vizes lepedőt, de megint csak nem vagy előrébb!

Tehát itt léphet be a TUDATOSSÁG a képbe. Ezt igyekszem pontosítani, hogy teljesen érthető legyen. Sajnos a szót már elég rendesen elcsépelték, már mindent lehet tudatosan csinálni.

Tudatosan ébredni, tudatosan élni, tudatosan étkezni, tudatosan karriert építeni, tudatosan párkapcsolatot teremteni, tudatosan szeretkezni, tudatosan levegőt venni, tudatosan böfögni stb… elnézést, de ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy nem feltétlenül tudjuk mit jelent, csak használjuk a szót egy rakás dologra, mert az olyan trendi…

Tudatosságodat úgy viheted be a kapcsolatodba, hogy megfigyeled a helyzeteket és benne önmagadat, reakcióidat!A tudatosság az én nézőpontomból – és nem szükséges velem egyetérteni – azt jelenti, hogy minden egyes pillanatban, ami velem, általam történik, minden részletet, minden érzetet, minden hangot, minden körülményt, minden mozzanatot ítélkezés mentesen, kíváncsian, nyitottan, szabadon MEGFIGYELEK és szinte benne létezem! Ezt azért nehéz szavakkal megfogalmazni megfelelően, mert a megtapasztalás útján értheted, érezheted meg a leginkább. Az alapok alapja – A csodálatos elme workshop másfél napja alatt mindenféle gyakorlattal azon vagyunk, hogy ráérezz, mit is jelent valóban élni a pillanatban, mit jelent valóban felfogni a létezést és kihasználni annak minden lehetőségét úgy, ahogy számodra a lehető legjobb.

Szóval, visszatérve a párkapcsolatra, hiszen ezért vagy most itt. Amikor bekúszik a tudatosság és már megvan a megértés. Ismered a két nem közti fejlődésbeli különbséget, megérted, hogy nem mások tehetnek arról, hogy Neked sem megy annyira gördülékenyen, ahogy álmaidban láttad, elkezdhetsz cselekedni.

Meg tudod vizsgálni mi az, ami eddig nem vitt sehova, mi lenne az, ami talán változtatna a helyzeten? Mielőtt válaszra nyitnád a szádat, mielőtt kiabálnál a szerelmeddel, mielőtt felvennéd a kesztyűt bizonyítva, hogy Neked van igazad, gondold át, mi a fontos?


Igazad legyen vagy az, hogy legyen melletted valaki?


Amikor helyzet van, a jelenlét által tudsz a középpontodban maradni. Akkor ha képes vagy megőrizni a belső nyugalmadat és a pulzusod számának emelkedése nélkül azt mondani, hogy:

“Szívem, értem és elfogadom, amit mondasz, nekem más a véleményem, gondolatom erről, amit szeretném megosztani Veled. Aztán nézzük meg, mit tudunk együtt tenni az ügy érdekében!”

Együttműködve, boldogan, tartós kapcsolódásban!Hogy ezt tényleg nyugodtan ki tudd mondani és tényleg így tudj gondolkodni és érezni (nem manipulatív módon használni a kedvességet!!!), ahhoz kell tudnod mély levegőt venni és tisztán érzékelni, hogy ez a pillanat egyszerűen semmi másról nem szól, mint a befogadásról. Meghallgatod, teret hagysz, befogadod és megengeded a társadnak magát a létezést, a megnyilvánulást úgy, ahogy arra most ő képes!

Te vagy az egyetlen, aki változtatni tud. Sem a kapcsolat, sem a másik ember nem fog magától megváltozni. Légy Te a változás, amit a kapcsolatodban látni, tapasztalni szeretnél!

A programok során alkalmazott helyzetgyakorlatokon keresztül azonnal megláthatod, hogyan működtethető ez a valóságban, hogyan fordulhat át egy vitás helyzet, milyen kommunikációval érsz el eredményt, milyen hozzáállással juthattok együtt a megoldáshoz!

Ha szeretnél kilépni a fogyasztói társadalom által sugallt kényszerből és nem feltétlenül dobnád el rögtön a párkapcsolatodat, azt az embert, akivel nem tudod még igazán, mire lennétek képesek együtt, TEGYÉL EGY PRÓBÁT! Ha nincs veszteni valód, de még érzel valamit a másik iránt, akkor ezen már nem múlik semmi és még az is lehet, hogy valami olyasmit kapsz, amire eddig nem is gondoltál 🙂

Minden sorát szeretettel írtam, hogy javíthassunk végre a válási statisztikán!

Farkas Zsuzsanna

Megtisztelsz, ha tetszett, és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne…

Ha tetszett, örömmel venném, ha jelzed ezt felém azzal a kis tetszik gombbal.

Ha szeretnél az ismerőseid között tudni, jelölj be nyugodtan, vagy használd a “Követem” gombot.

 

 
 

 

 
Comments are closed.