Téged mire hív az élet?

Téged mire hív az élet?

Hasonló írások erről: Hivatás | 0

Ugyan magánéleti történettel kezdem, de nem kell aggódnod, nem foglak ilyesmivel untatni, egyszerűen innen tudom indítani ezt a mai témát: HIVATÁS.

Az iskola kiválasztásával már nagyban meghatározódik későbbi irányultságunk.Kisfiam jövő szeptemberben iskolába megy, ezért most zajlik a keresgélés, az információgyűjtés, mások tapasztalatainak beszerzése, iskolai nyílt napokra járkálás. Igyekszünk a képességeinek megfelelő sulit találni, megpróbáljuk felmérni a mai világ velünk szemben támasztott elvárásait, hogyan tudjuk legjobban felkészíteni az ezeknek való megfelelésre. Ja és még valami, hirtelen most még képesnek is kell válnunk arra, hogy szülőként kb. 20 évre előre gondolkodjunk és lássuk, milyen jövőt képzelünk el drága egyetlen kisfiunknak, ami „szerintünk” majd az ő boldogulását fogja szolgálni és ezen az úton, ebben a HIVATÁS-ban tevékenykedve fog leginkább örömteli, sikeres, eredményes, boldog életet élni. Nem kis feladat. Ami pedig mélységében lehet picit nyomasztó ilyenkor, hogy bizony nagy százalékban úgy határozzuk meg gyermekünk irányultságát – mondhatjuk úgy divatosan: sorsát -, hogy neki ebbe szinte semmilyen beleszólása nincs. Persze nem is nagyon lehet, hiszen egy 6 éves honnan is tudná, mi szeretne lenni, ha felnő, milyen ELHÍVÁS-t érez magában?


Vagy éppenséggel lehet, hogy pont ő tudja a legjobban?

Szerinted?


Neked volt álmod, mikor kicsi voltál? Hunyd be most a szemed egy percre és idézd fel, mikor kicsi gyermekként játszottál a szobádban, mi volt az, amit szívesen csináltál, miről álmodtál játék közben, minek képzelted el magad és szinte teljesen bele tudtad élni magad a szerepbe? Emlékszel erre? Vannak, akiknek könnyedén megy, annyira erősek az emlékek, de vannak, akik erőlködve tudják csak felidézni, hogyan is volt akkor rég, főleg abban az esetben, ha valami egészen más irányt vett az életük és a gyermekkori álmaik, elképzeléseik jó mélyre lettek lenyomva. Mindegy kinek milyen a hite ezzel kapcsolatban, a szüleink tudatosan vagy épp tudattalanul irányítottak Téged, engem, mindenkit, mert volt egy elképzelésük arról, kivé „kellene” válnod felnőtt korodra. Általában jó szándékkal szerettek volna számodra egy olyan HIVATÁS-t, amiben biztonságban leszel és jóravaló életet élsz.

A családi vállalkozás átvételével konkrétan meghatározottá válik az ELHÍVÁS.Ha volt egy családi vállalkozás, akkor nagyon sok esetben alapvető elvárás volt, hogy egyszer majd át kell venned apádtól az üzletet, hiszen érted dolgozik, Neked virágoztatja fel, micsoda hálátlanság volna, ha Neked más terveid volnának…

Pedig voltak… sokszor bizony egészen más vágyak fogalmazódtak meg azokban az emberekben, akik kényszerből, lelkiismereti okokból vállaltak fel egy olyan feladatot, amibe igazán szívüket, lelküket nem tudták belehelyezni, de megtanulták a szüleik iránt tanúsított tisztelet erejét és kötelezettségét, így feláldozták álmaikat a megfelelés oltárán…


Mit is jelent egyáltalán az, hogy HIVATÁS, ELHIVATOTTSÁG? A mai világban ezzel a szóval igen ritkán találkozhatsz, mindenkinek általában munkája van, dolgozni jár, mert az olyan muszáj dolog. Pénzt kell keresni (már a szó is elég vicces, ha belegondolok, mert mit csinálunk folyton, keressük a pénzt, de mikor találjuk meg???….), mert enni, ruházkodni, számlákat befizetni kell és még ezen felül szeretnénk néhány olyan dologra is költeni, ami élményt ad, amitől egészségesebbek leszünk, szépíthetünk a megjelenésünkön stb… Ez a munka, csak így egyszerűen.

A HIVATÁS azonban valami egészen más és ezt én is csak akkor értettem meg igazán, mikor neki mertem fogni annak, ami a szívem mélyén megvalósításra várt, hogy végre legyen elég bátorságom belevágni! Létrehozni a Manawa Stúdiót, építeni egy közösséget, tenni az emberekért, szolgálni valamilyen módon a saját és más emberek javát!


Az értelmező szótár szerint a HIVATÁS„elhivatottság, rátermettség egy feladat elvégzése iránt, egy munkakör, pálya, foglalkozás iránt érzett lelki hajlam, belső vonzódás”.


Azért jelenik meg ez először már gyermekkorban, mert akkor vagyunk még a legtisztábbak, akkor még kevés olyan kiépített, bebetonozott hitrendszer, rutin, automatizmus működik bennünk, ami a valódi kreatív, nyitott elménket és lelkünket beszabályozná, így képes áramolni bennünk mindaz a vonzódás tárgyak, tevékenységek, folyamatok iránt, ami igazán érdekes számunkra. Játék közben teljes figyelmünket odaszenteljük annak a valaminek, szinte eggyé válunk vele, megszűnik a külvilág, az idő, és totálisan benne vagyunk a flow-ban, az áramlásban, együtt dobog a szívünk vele.

Tudatosságod fejlesztésével találd meg a neked való hivatást és teljesedj ki képességeid kiaknázásával!Csak nézd meg a gyerekeket szabad játék közben, mi az, amiben ennyire el tud merülni. Persze lehet, hogy csak tologatja az autóit fél órán keresztül a padlón, amiből nem igazán arra kell következtetni, hogy főállású sofőr lesz belőle, sokkal inkább elbűvöli, amikor 5 centiről figyeli a kerekek forgását, ahogy a kisautó a különféle felületeken halad keresztül (szőnyegről a parkettára, parkettáról a konyha járólapjára). A működésnek, a történésnek a megfigyelése okoz mérhetetlen átszellemülést egy kisfiúnál. Igazából nem ez az, amire mi is vágyunk, amikor arra gondolunk, hogy de jó volna azt csinálni, amit igazán szeretnénk?

Azonban mint mindenben, ezen a területen is működik egy alapvető igazság…


amikor nem fáj valami eléggé, nem érzed sürgetőnek a változtatást…


Utálom a munkám! Vágyom arra, hogy legyen egy igazi hivatásom!Eldolgozgatsz egy munkahelyen, ahol nem érzed jól magad, mert ad egyfajta – bár alacsonyszintű – biztonságot, hogy minden hónapban megérkezik a számládra a fizetés, tudod, mikor kezdődik, és mikor van vége a munkaidőnek, kiszámítható, „biztosnak látszó” történet. Szüleink szerepe még egy szempontból nagyon hangsúlyos a hivatás témájában. Gyakori probléma, hogy sok szülő lebeszéli gyermekét a valóban elégedett élet utáni törekvésről. Megtanítják, hogy legyél csak elégedett egy hétköznapi állással és az általa biztosított középszerű életminőséggel, de azt elfelejtik, hogy sok, elképesztően virágzó cég tulajdonosai valaha igen kevés tőkével kezdték, például: az Amway, a Kentucky Fried Chicken, a Ford, a McDonald’s. 

Ha nekik sikerült megvalósítani az álmukat, akkor miért gondolod, hogy Neked nem menne? És itt van a kutya elásva, figyeltél arra, hogy fogalmaztam? Hmmm???


Miért „GONDOLOD”?


A negatív gondolatok magadról, gátolnak abban hogy rátalálj a hivatásodra!Bizony, ennyi a probléma, a GONDOLAT, magadról, a lehetőségeidről, a világról, az életről… Azt gondolod magadról, hogy….: kevés vagyok, gyenge vagyok, nincs elég kitartásom, én egy nulla vagyok, nekem általában nem megy semmi, úgysem sikerül… stb.

Sajnos az ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal tényleg nem fog sikerülni. Ami nem baj abban az esetben, ha Te ezt békével tudomásul veszed, elfogadod és éled a középszerű életet, amelyben „csak” dolgozol, de nincs elhivatottságod, nincs semmid, amit szívvel lélekkel – vállalva minden nehézséget – végzel, mert tudod, hogy jó cél érdekében, hasznos, értékes dolgot teszel és adsz magadból a világnak!

Ha azonban ez számodra kevés, mert érzed, hogy ettől több van Benned, hogy elfecsérled a drága életidődet, akkor a legelső lépés az, hogy a fejedben kell rendet tenned! Tele vagyunk olyan ÖNKORLÁTOZÓ HIEDELEMMEL a tudatunkban, amelyek önállóan futó programként irányításuk alatt tartják az életünket! Semmiben sem leszel sikeres, amíg ezeket a hitrendszereket fel nem térképezed, és meg nem változtatod, vagyis felül kell írnod a programot egy SIKERPROGRAMRA! Innen indulhat bárminek a megvalósítása. Az ELHÍVÁS ott szunnyad mindenkiben és amint ezek a korlátok lebomlanak, egy tiszta lappá válhatsz az élet számára! Ekkor indulhat útjára a kreatív éned és kezd el kivirágozni mindaz, ami most is Benned van, de blokkolja a rengeteg magaddal és a lehetőségekkel szemben érzett negatív gondolatod.


Az év vége felé a sok okos megosztás a közösségi oldalon, hogy ilyen olyan horoszkóp szerint, a csillagok állásából következtetve stb milyen lesz a következő éved. Hogyan határozhatná meg bárki vagy bármi, ami Rajtad kívül áll???


Milyen lesz 2017?


Ha elhivatottsággal dolgozol valamiért, képes vagy időt, energiát, figyelmet szentelni a tevékenységnek és így nem marad el az eredmény!Olyan lesz, amilyenné teszed! Olyan lesz, amennyire Te megdolgozol érte! Olyan lesz, amilyenné Te formálod és olyan értékes lesz, amennyi értéket Te beleteszel! A fotón látható híres sportoló (és itt kérek szépen mindenkit, hogy “csak” az embert és a teljesítményt nézze, nem számít kinek szurkol egyébként!) nagyon keményen megdolgozott és dolgozik ma is azért, hogy sikeres, eredményes legyen, mérhetetlenül elhivatott abban, amit csinál, mert nem veleszületett tehetsége és háttere segítette hozzá ahhoz, ahol most van, hanem mindaz a befektetett idő, energia, figyelem, törekvés, gyakorlás, kudarc és talpra állás, amit CSAK ÖNMAGA adhatott bele.


Lehet, hogy ez most nem tetszik, de az élet akkor tesz hozzá a dolgaidhoz, ha Te is hozzáteszed a magad részét!


Szóval nézzük meg együtt, mi lehet az, ami nem engedi, hogy elindulj, mi tartja vissza a kezed, lábad, szíved, lelked attól, hogy elindulj! MITŐL FÉLSZ? Amint szembe mersz fordulni a Téged üldöző tigrissel, meglátod, hogy nincs is tigris!

 

Szeretettel írtam minden sort Érted és magamért, mert az ilyen felismerések, megtapasztalások és cselekedetek által tudok számodra hiteles segítséget nyújtani és magam is mindig tovább fejlődni!

Megtisztel, ha tetszett és ezt jelzed is felém a Tetszik gombbal, sok munkám van benne…

Kérlek, oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal a cikket, hiszen sosem tudhatjuk ki lesz  az, akit megindít, akinek megadja a kezdő lökést, és aki ezáltal kap szárnyra és teszi meg az első lépést önmagáért!

Farkas Zsuzsanna

Ha szeretnél, nyugodtan jelölj be ismerősödnek, vagy használd a “Követem” gombot.

Ha nem bánod, hozzáadlak a MANAWA – EGYENSÚLYBAN zárt Facebook csoporthoz, ahol minden információt, cikket, megosztást megtalál, ami a Manawa Stúdió munkája folytán megszületik. Itt lehetőség van személyesebb kommunikációra – már amennyiben a közösségi weboldalt személyesnek lehet nevezni -, itt nyugodtan hozzászólhatsz a cikkekhez és írhatsz, ha kérdésed van vagy segítségre volna szükséged. Természetesen, ha ezt nem szeretnéd, jelezd felém kérlek, tiszteletben tartom a kérésed!

Várlak szeretettel az épülő Manawa közösségben!

 

 
 

 

 
Comments are closed.